ANASINIFI KASIM AYI VELİ BÜLTENİ

7 Kasım 2015

OYUN ve OYUNCAĞIN ÖNEMİ

“Çocukların oyunu oyun değil, onların en ciddi uğraşıdır.”

Montaigne

Oyun, çocuğun sosyal, duygusal, zihinsel ve bedensel gelişimi, duygularını aktarabilmesi, dünyayı nasıl algıladığı ve algıladıklarını anlatabilmesi için çok önemlidir. Oyun, çocuğun kendine kurduğu bir dünyadır. Yaşadığı hayata dair söyleyemediklerini dile getirebildiği yerdir. Oyun çocuğun “işi” dir. Bir çocuğu oyun oynarken izleyerek tanıyabilir, onun gelişimini, kaygılarını, beklentilerini, istediklerini, duygularını takip edebilirsiniz. Bu nedenle çocuklar için seçilen oyuncaklar önemlidir.

Ebeveynlerin oyuncak alımı konusunda dikkat etmeleri gereken bazı unsurlar vardır. Oyuncakların çoğunun üzerinde önerilen yaş aralıkları mevcuttur. Oyuncak üzerindeki bu uyarılar; oyuncağın, hangi yaş grubu çocuklarının ilgisini çekebileceğini, becerilerini geliştirebileceğini ve doğru şekilde kullanabileceklerini belirtmek için yazılmıştır. Bunlara dikkat edilmeden alınan oyuncaklar çocuğun ilgisini yeteri kadar çekmeyecek, çabuk tüketilecek, gelişimine faydası olmayacak ve gelecekte sahip olabileceği oyuncak seçeneklerini azaltacaktır. Ailelerden gelen “çocukların bir oyuncağa ilgisinin çabuk bitmesi”, “kendi kendine oyun oynamak yerine ebeveynlerini de zorla oynatma” gibi sıkıntıların en büyük sebebi bu yanlış oyuncak seçimleridir. Oyuncaklarından çabuk bıkan çocukların çok fazla oyuncağı olduğu görülmektedir. Beklentisiz, hesapsız, kolayca elde edilen oyuncaklarla çocuklar arasında bağ oluşmamaktadır.  Hiçbirine isim konmamış, doyasıya oynanmamış, sadece alındığı anda anlık bir mutluluk yaşatmış, yenisi için hemen pazarlık yapılmış onlarca bebeğin ya da arabanın değeri ile istenmiş, beklenmiş bir oyuncağın değeri bir tutulamaz. Burada önemli olan, çocuğun yaşına uygun, seveceği bir oyuncağı almak ve en azından bir süre yenisini almamaktır.

Günümüzde çocukları ile iletişim kurma yolları arayan ebeveynler için oyun kaçırılmaması gereken bir fırsattır. Oyun, çocukların kendilerini ifade etmeleri için doğal bir ortam ve önemli bir iletişim aracıdır. Bunun farkında olan, çocuklarının yaratıcılıkları ve kişisel gelişimleri için onlarla oyun oynayan ebeveynler çocukları ile daha yapıcı ve sağlıklı ilişkiler kurabilirler. Bu oyunlarda amaç çocuğu mutlu etmek, sadece beraber vakit geçirmek ya da oyunun kontrolünü ele almak olmamalıdır. Önemli olan, çocukların masum oyunlarının samimiyetle bir parçası olabilmeyi başarabilmektir.

Sevda DÜZLÜ ÖZ

Çaycuma Koleji Rehber Öğretmeni