Resim Bulunamadı

ORTAOKUL KASIM AYI VELİ BÜLTENİ

7 Kasım 2015
2.320 defa okundu
  • Reklam

     

    ÇOCUĞUM SINAVA HAZIRLANIYOR !!!

     Sınavlara hazırlığın yoğunlaştığı şu günlerde veliler ve öğrenciler büyük bir kaygı içerisindeler. İki taraf da hem beklentili hem de endişeli… Sınavlarda başarılı olmak öğrencinin olduğu kadar anne babaların da isteğidir. Ancak bu dönemin dengeli ve sağlıklı olarak aşılması için anne babalara bazı görevler düşmektedir. Çocuğunuzun başarısını arttırmak ve bu dönemi daha sağlıklı biçimde geçirmesini sağlamak için size gerekli olabilecek bazı önerileri bültenimizde bulacaksınız. Bu dönem çalkantılı ve ikilemli bir dönemdir. Çocuğunuzun yerine sorun çözmek istediğinizde ya da ona önerilerde bulunmak istediğinizde onun sizinle aynı şeyleri göremeyeceğini bilin.

     

    Çocuğu Sınava Hazırlanan Velilere Öneriler:

     

      1- Çocuğunuzun ilgi ve yeteneklerinin farkına varın. 

    Çocuğunuzun ilgi ve yeteneklerini tanımak önemlidir. Çocuğun yeteneğine ve potansiyeline göre nereye kadar gidebileceğini ve ne düzeyde başarılı olabileceğini iyi hesaplamak gerekir. Çocuktan başaramayacağı hedeflere ulaşma beklentisi içinde olmak onun başarısını arttırmaz düşürür

    , onu geliştirmez köstekler.

      2– Kıyaslamalar yapmayın.

    Çocuğunuzun başarısını başkaları ile kıyaslamanız onu üzecektir. Nasıl ki insanların fiziksel özellikleri aynı değilse başarıları da aynı olmayabilir. Çocuklarımızdan kendi yetenek ve kapasitelerine uygun bir başarı beklemeliyiz. Aksi takdirde yetersizlik duygusunun oluşmasına ve özgüvenin zedelenmesine neden olabilirsiniz.

    3-Çocuğunuzun ergenlik döneminde olduğunu unutmayın.

    Çocuğunuz bir yandan sınava hazırlanırken diğer yandan da yaş dönemi olarak baş etmek zorunda olduğu sıkıntıları olduğunu, zaman zaman kendini kontrol etmekte zorlanabileceğini unutmayın.

     

     

       4– Olumlu iletişim kurun.

    “Bizi mahcup etme. Kazanman gerekir. Kazanacağını biliyoruz.” Şeklindeki yaklaşımlar, çok sık tekrarlanırsa, öğrenci kendini bir kuşatılmışlık altında hissedecek; mutlaka başarmak zorunda olduğuna inanmaya başlayacaktır. Bu arada “Ya başaramazsam ?” düşünceleri devreye girebilecektir.

     

     

     5– Yapamadıkları değil, yapabildiklerinin üzerinde durun.                                      

    “Oturup ders bile çalışamıyorsun, ne zaman otursan bir bahane ile kalkıyorsun, bakalım sınavda ne yapacaksın” demek yerine ; “ Kendi başına oturup ders çalışman çok hoşuma gitti. Belki ilk başta zorlanabilirsin ama hiç moralini bozma bununda üstesinden gelebilirsin”  tarzında motive edici konuşmalar yapın ki; takdir edilen davranışlar daha sık gösterilsin. Her öğrencinin biraz daha zorlandığı dersler olabilir, bu derslerdeki olumsuzlukları sıralamak yerine iyi olduğu dersleri ön plana çıkararak bunu başardığı gibi diğer dersleri de başarabileceğini ona anımsatabilirsiniz.

       6– Yapıcı eleştiride bulunun.

    “Okuldaki notlarında ve yapılan deneme sınavlarında düşük notlar almışsın. Hiç ders çalışmıyorsun. Başaramayacaksın. Emeklerimize yazık” demek yerine ‘’Okulda ve deneme sınavlarında düşük not almanın nedeni bu sıralar dersleri ihmal etmen olabilir mi?’’ Ya da “Zamanını yeterince iyi planlayabiliyor musun? Bu konuda yapabileceğimiz bir şey var mıdır?” Gibi çocuğu yıkmayacak aksine düşünmeye sevk edecek olumlu alternatifler geliştirilebilir.

     

     

      7– Sınav bir ölüm kalım mücadelesi değildir.

    Sınavlar sadece birer fırsattır. Bu fırsatların bir şekilde telafisi vardır. Aile, öğrenciye sınavın bir ölüm-kalım meselesi olmadığını, yararlanılması gereken bir fırsat olduğunu, bu fırsat kaçırılsa bile hayatta başka fırsatların onu beklediğini, bir kapı kapanırsa başka bir kapının açılacağını, bu sınavı kazanmanın hayatta başarılı ve mutlu olmak için tek yol olmadığını anlatmalıdır. Anne – baba olarak göreviniz çocuğunuza iyi bir eğitim vermek olduğu kadar, ona hayatı sevdirmek ve yaşama sevincini aşılamak olduğunu göz ardı etmeyin. Ders çalışmak ve sınav kazanmak uğruna çocuklarınızla olan yakınlığınızı tehlikeye atmayın.

     8– Çocuğunuzu kendi yaralarınızı kapatacak bir yara bandı olarak görmeyin.

    Hepimizin ulaşamadığımız hedefleri olmuştur. Anne babalar olarak yaptığımız en büyük yanlışlardan biri“ Ben olamadım bari çocuğum olsun” mantığıdır. Unutmayın sizin ihtiyaçlarınız ile çocuklarınızın ihtiyaçları farklıdır. Çocuklarınızın duygu ve düşüncelerine saygılı olmaya özen göstermelisiniz. Bir zamanlar sizlerin yaşadığı zaman dilimiyle şu an ki; koşullar bambaşkadır. Çocuğunuz bu zamanın koşullarında kendi karakterini istek ve beklentilerini ortaya koymaktan kaçınmamalıdır.

     

    Reklam
    Etiketler :
  • Bu Yazılar da ilginizi çekebilir
    ORTAOKUL MART AYI VELİ BÜLTENİ
    ORTAOKUL MART AYI VELİ BÜLTENİ
    ANAOKULU MART AYI VELİ BÜLTENİ
    ANAOKULU MART AYI VELİ BÜLTENİ
    İLKOKUL MART AYI VELİ BÜLTENİ
    İLKOKUL MART AYI VELİ BÜLTENİ
    ANAOKULU OCAK AYI VELİ BÜLTENİ
    ANAOKULU OCAK AYI VELİ BÜLTENİ